Hoe ontstaat psychisch verzuim?
Psychisch ziekteverzuim heeft vaak te maken met een te hoge werkdruk, communicatieverstoringen en frustratie op het werk, in combinatie met spanningen in privé-sfeer. Tegenwoordig werken veel mensen vanuit huis, waar eigenlijk het gehele gezin aanwezig is, mede door de coronaregels. Het gevolg is vaak dat er geschakeld moet worden tussen werk en privé.
Veel mensen kunnen hier niet goed mee omgaan waardoor de spanning hoog kan oplopen. Hun functioneren, prestatievermogen en vitaliteit komen hieronder te lijden. De motivatie en vitaliteit bij iemand die onder stress probeert te functioneren, zijn vaak aanzienlijk laag, ongeacht de oorzaak.
Dit leidt tot fysieke klachten zoals (over)vermoeidheid, lusteloosheid, hoofd- en/of spierpijn en in beginsel tot lichtere mentale klachten zoals prikkelbaarheid, concentratievermindering en piekeren. Dit zijn signalen van het lichaam die vaak genegeerd worden, maar het zijn signalen dat er meer aan de hand is dan voorbijgaande symptomen. Dat is ook de reden waarom een medewerker zich uiteindelijk ziek meldt.
Bespreekbaar maken van wat u opmerkt
De meeste medewerkers durven hun ontevredenheid of stress niet met u als werkgever te bespreken uit angst voor onbegrip, of wat vaak voorkomt, angst voor verlies van hun baan. Veel mensen zien hulp vragen als zwakte en gaan door met wat ze doen totdat hun lichaam zelf ingrijpt en de stress niet meer genegeerd kan worden.
Merkt u op dat uw medewerker vaker verzuimt voor korte perioden? Ga dan het gesprek met hem/haar aan. Door het inzetten van een counselling traject kan voorkomen worden dat een medewerker langdurig verzuimt vanwege psychische klachten door stress. Een medewerker die al ziek gemeld is met psychische klachten zoals vermoeidheid of concentratieverlies, kan middels een kortdurend counselling traject sneller terugkeren naar werk.
Counselling kan zowel preventief als curatief ingezet worden
Counselling gaat over de emotionele en praktische beperkingen die een persoon ervaart. Er wordt actief aandacht besteed aan de belemmeringen die de persoon ervaart waardoor klachten ontstaan en er wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden voor duurzame positieve verandering. Werktevredenheid, werkplezier, vitaliteit en privé/werk balans evenals leefstijl worden in het traject behandeld zodat de (dreigend) verzuimende medewerker optimaal kan herstellen en werkhervatting op korte termijn plaats kan vinden. De vitaliteit en motivatie van de medewerker zullen zich herstellen en daarmee ook de productiviteit en het plezier in het werk.
Door het inzetten van een counselling traject bespaart u als werkgever veel geld en (langdurig) uitval van medewerkers. Een counselling traject is immers voordeliger dan een zieke medewerker. Zo dringt u verzuim terug en zal de productiviteit van uw medewerkers verhogen, zelfs nu corona ons allen parten speelt.