+31 (0)6 4207 6796

Scheiding, trauma en verlies begeleiding

Hulp aanvaarden wanneer het moeilijk is, is jezelf weer in je kracht laten zetten
Scheiding, trauma of drastische veranderingen in je gezondheid zijn processen van verdriet en verlies verwerking

Het accepteren dat je verder moet kunnen gaan met je leven na verlies van je relatie, het doormaken van een trauma of een andere ingrijpende situatie, is een proces dat je niet in je eentje hoeft te doorlopen.

Bij het doormaken van een scheiding komt heel wat bij kijken. Soms verloopt een scheidingsprocedure soepel als de partners het met elkaar eens zijn dat het beter is om te scheiden dan samen te zijn. De stress dat dit met zich meebrengt is dan misschien nog te behappen. Echter de klap komt altijd achteraf wanneer je beseft dat je vertrouwde leven een andere wending geeft genomen en je opnieuw zult moeten beginnen. Soms is dat een opluchting, maar vaak is scheiden of uit elkaar gaan een verdrietige en stressvolle gebeurtenis.

Schuldgevoelens

Is de scheiding tot stand gekomen door een onprettige situatie- en of als er ook kinderen in het spel zijn, dan kan het zijn dat schuldgevoelens en twijfels aan jezelf je overspoelen. Want hoe ga je met je eigen verdriet om en als er kinderen erbij zijn, hoe vang je hen op. Heb je er goed aan gedaan om te scheiden. Vragen die steeds opnieuw opkomen.

Het scheiden kan zelfs traumatisch zijn en zowel psychische als fysieke ongemakken met zich meebrengen. In alle situaties heb je dus met verlies en met rouw te maken. Verlies van de jaren en energie die je in het huwelijk of relatie hebt gestoken, verlies van de vastigheid en veiligheid die je had. Immers, je rouwt om het leven die je samen hebt gehad, een leven waar je in geïnvesteerd hebt en nu is het voorbij.

Traumatische gebeurtenis

Gevoelens van rouw en spanningsklachten spelen ook bij het meemaken van een (plotselinge) trauma die je leven op de kop zet. Het kan een ongeluk zijn waardoor je arbeidsongeschiktheid raakt (je verliest je gezondheid) en je je huis verliest omdat je de hypotheek niet meer kan betalen. Het getuige zijn van een traumatische gebeurtenis zoals geweld of mishandeling of het meemaken van een andere ingrijpende gebeurtenis.

De stress en spanning die de gebeurtenis met zich mee brengt kan ervoor zorgen dat je zodanig ontregeld raakt, dat je angsten gaat ontwikkelen, met boosheid achter blijft en mensen verliest die je graag bij je hebt. Je sociale leven kan er onder lijden. 

Maak een afspraak >

Het niet kunnen accepteren dat je anders moet leven dan je gewend was, zorgt niet alleen voor veel stress, het kan je hele sociale leven beïnvloeden en voor isolement zorgen. 

Soms kan je met je omgeving over je verdriet praten, maar soms is het moeilijk het onderwerp bespreekbaar te maken, vooral wanneer er ook kinderen bij zijn die vragen hebben en zich proberen aan te passen aan de nieuwe situatie. Je stress kan zichtbaar worden in lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, spanningshoofdpijn en andere pijnen. Piekeren, kortaf en verdrietig zijn.

Wanneer het verlies je continu bezig houdt en zelfs je nachtrust en functioneren belemmert, is het een teken dat je je nieuwe situatie nog niet kan accepteren. Een nieuw leven opbouwen is dan lastig.

Ik begeleid je graag in dit proces en bij het weer oppakken van je eigen leven, door onvoorwaardelijk naar je verhaal te luisteren, met je naar mogelijkheden voor herstel te zoeken en je te begeleiden in de stappen die je gaat ondernemen om weer in je kracht te staan.

Voel je vrij om contact op te nemen. Ik help je graag.

 

 

Weer verder zien dan je kunt kijken